25 prangende vragen en antwoorden

Alles wat jij wilt weten over laserontharen!

1. Wat is een laserbehandeling?
Een laserbehandeling is een permanente ontharingsmethode die zich richt op het vernietigen van de haarzakjes met lichtflitsen van één specifieke golflengte. De lichtflits wordt omgezet in warmte en via het pigment in de haar doorgegeven naar de haarwortel.

2. Hoe lang moeten haartjes zijn om te laseren?
De haartjes moeten zo kort mogelijk zijn om het laserlicht goed door te leiden naar de haarwortel toe zodat deze voldoende energie krijgt en daardoor verhit raakt. Je zult merken dat je niet zoveel meer hoeft te scheren na – zelfs een laserbehandeling – omdat de haartjes zeer langzaam, dunner en minder gaan groeien.

3. Wat is het verschil tussen een Diodelaser en IPL-laser?
Het resultaat is blijvend: de haartjes blijven weg. Bij IPL-laserontharing is het resultaat tijdelijk: je bent wel even van uw haargroei af, maar na een tijdje komen ze terug, wat erg vervelend is. De haarzakjes worden namelijk niet vernietigd, maar tijdelijk verlamd.

4. Wat doet een Diodelaser?
De DIODE ICE die gebruikt wordt voor definitief ontharen heeft een lichtsoort die geabsorbeerd wordt door het pigment dat zich onder in het haarzakje bevindt. Er treedt een selectieve verhitting op van de diep in de huid gelegen haarfollikels.

5. Wat is het verschil tussen een Triple Wave laser en een Four Wave laser?
De Four Wave heeft een extra golflengte; de 940nm. Deze zorgt ervoor dat de voedingsstoffen worden afgescheiden van de haarzakjes zodat deze afsterven.

6. Is een Diodelaser goed?
De belangrijkste kenmerken van laserlicht zijn de unieke golflengte van het licht en de concentratie van de energie. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de Diodelaser de beste behandelresultaten gaf voor definitieve ontharing. Het betreft hier de allernieuwste techniek die geschikt is voor alle huidtypen.

7. Wat is de beste laser voor ontharing?
Het meest effectief is de laser bij donkere haren. Het huidtype maakt niet uit. Er zijn veel verschillende soorten lasers. Het allernieuwste op het gebied van laser ontharen is de Diode 4 Wave Master.

8. Wat wordt gelaserd bij bikinilijn?
De laser zorgt ervoor dat het haar rond de bikinilijn en de bijbehorende haarzakjes vernietigd worden in de actieve haargroei fase, waardoor er geen haren meer kunnen groeien.

9. Hoe laser je je bikinilijn?
De laser vernietigt op een speciale golflengte de haren met haarwortel en al. Je voelt wat speldenprikken op de huid.

10. Waarom heb je meerdere behandelingen nodig?
Het is noodzakelijk om diverse behandelingen te ondergaan. Je haar moet namelijk in een groeifase zitten, want alleen dan is er pigmentvorming in het haartje. Idealiter zitten er 4-6 weken tussen de behandelingen, zodat dat je haar telkens in een groeifase zit.

11. Waarom dag voor laseren scheren? Moet ik de laserbehandeling voorbereiden?
Zorg ervoor dat je de haren op het te behandelen gebied één dag voor de behandeling scheert, zodat er stoppeltjes zichtbaar zijn. Op de dag van de behandeling: Zorg dat uw huid schoon en vetvrij is. Scheer met een simpel mesje of wegwerpscheermesje. Gebruik geen scheermesjes of scheersystemen die het haartje eerst een stukje uit de huid trekken alvorens deze af te scheren, omdat het haartje daarna terug in de huid zakt.

12. Kun je laseren in de zomer?
Laserbehandelingen tijdens de zomer zijn veilig en net zo effectief. Laserbehandelingen hoeven tijdens de zomer dus niet vermeden te worden, mits je een bepaalde tijd uit de zon blijft na de behandeling en de huid alleen laat behandelen door een deskundige.

13. Kun je de bikinilijn laseren als je ongesteld bent?
De behandeling kan gewoon plaatsvinden wanneer er sprake is van een menstruatie. Het kan wel ietsje gevoeliger zijn.

14. Waarom geen deo na laseren?
De eerste 24 uur dien je geen deodorant te gebruiken. De chemische stoffen uit de deodorant kunnen zorgen voor huidirritatie.

15. Wat is het verschil tussen bikinilijn klein en groot?
Bikinilijn klein is met ondergoed aan en alles wat zichtbaar is aan haar wordt gelaserd. Bikinilijn groot is zonder ondergoed, hierbij wordt het gehele gebied gelaserd: liezen, venusheuvel, schaamlippen en bilnaad.

16. Kunnen blonde haren gelaserd worden?
Doordat blonde haren weinig pigment hebben, is laseren vaak niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor grijze en rode haren. Heb je voornamelijk donkere haren met een enkele blonde of grijze haar ertussen, dan behandelen we het gebied eerst met laser.

17. Wat is de Diode ICE laser en hoe werkt een Diode ICE Laser?
De DIODE ICE die gebruikt wordt voor definitief ontharen heeft een lichtsoort die geabsorbeerd wordt door het pigment dat zich onder in het haarzakje bevindt. Er treedt een selectieve verhitting op van de diep in de huid gelegen haarfollikels. Het unieke koelsysteem van de Diode Ice 4 Wave Master koelt de huid gedurende de gehele behandeling af, waardoor de behandeling nagenoeg pijnloos is.

18. Hoe lang blijft haar weg na laseren?
De lichtbundels van de lasers worden door het pigment rond de haarwortel omgezet in warmte. Deze korte impuls van energie beschadigt de haarwortel. Ongeveer 1 à 3 weken na de laserbehandeling kan haar met de haarwortel uitvallen.

19. Hoe definitief is definitief ontharen?
Laser ontharen is een van de meest effectieve manier om van ongewenste haargroei af te komen. Na de behandelingen zijn alle haartjes op die plek definitief weg, maar haargroei zal nooit 100% verdwijnen. Dat is met geen enkele behandeling mogelijk.

20. Hoe effectief is laserontharing?
We gaan uit van 80% tot 90% vermindering in haargroei. Dit is nog altijd meer dan er met andere ontharingsapparatuur te behalen is. Wat overblijft zijn meestal hele dunne haartjes die niet gezien worden door de laser.

21. Kan je na laseren seks hebben?
Wij adviseren normaal gesproken om tot 24 uur na de behandeling geen seksuele activiteiten te hebben. Hiermee geef je je huid enige tijd om te herstellen en de geïrriteerde lichaamsdelen kunnen zo tot rust komen.

22. Hoe lang niet douchen na laseren?
Het is verstandig om, tot ongeveer twee weken na de behandeling, niet heet te douchen, naar een sauna, zwembad of stoombad te gaan. Bij het douchen is het verstandig om producten te vermijden zoals scrubs.

23. Wat is het verschil tussen laserontaring en waxen?
Laserontharing is iets prijziger maar geeft wel definitief resultaat. Mocht je ervoor kiezen om professioneel te laten waxen dan zit ook daar een prijskaartje aan, het is pijnlijker én je bent er meer tijd aan kwijt, waardoor laserontharen toch sneller de voorkeur geniet.

24. Hoe vaak moet je laser ontharen en hoe lang duurt het?
Ongeveer 1 à 3 weken na de laserbehandeling kan het haartje met de haarwortel uitvallen. Afhankelijk van het behandelgebied duurt een sessie tussen de 30 minuten en 4 uur. Eén sessie heeft effect op 10-30% van de actieve haren. Gemiddeld zijn 6 tot 8 behandelingen nodig.

25. Hoe groeit haar? En in welke fase is laserontharen mogelijk?
Om te begrijpen hoe haar groeit, moeten we eerst naar de onderdelen kijken. Haar bestaat uit twee delen: de follikel en de schacht. De schacht groeit uit de follikel; de wortel van het haar dat zich onder de huid bevindt. Er zijn alleen al ongeveer 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid en vijf miljoen haarzakjes op het lichaam.

De fasen van de haargroeicyclus
De haar cyclus bestaat uit vier fasen: (1) de anagene of groeifase, (2) de catagene of overgangfase, (3) de telogene of rustfase en (4) de exogene of haarverliesfase.

Anagene (haargroei) fase
De Anagene of groeiende fase is het eerste deel van de haargroeicyclus. Tijdens de Anagene fase delen de cellen van de bol zich snel af, wat resulteert in nieuwe haargroei. Tachtig tot 90% van de haarzakjes bevinden zich op een gegeven moment in de Anagene fase. De Anagene fase duurt ergens tussen twee en zeven jaar. De lengte van de Anagene fase bepaalt de maximale haarlengte. Mensen met heel lang haar hebben bijvoorbeeld een erg lange Anagene fase. Wimpers, wenkbrauwen en lichaamshaar hebben kortere groeifasen dan voor het haar op je hoofd, waardoor ze veel korter zijn dan hoofdhaar. Er zijn veel factoren die de lengte van de anagene fase beïnvloeden, inclusief genetica, voeding, leeftijd en algehele gezondheid.

Catagene fase (overgang)
Na de haargroeifase gaat de Catagene fase in. Deze korte overgangsfase duurt slechts twee tot drie weken. Tijdens de Catagene fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt de haar zwak.

Telogene (rust) fase
De Telogene of rustende fase komt na de Catagene fase. Tijdens de Telogene fase rust het zwakke haar terwijl er een nieuwe haar onder begint te groeien. Deze nieuwe haar zal uiteindelijk de plaats innemen van het zwakke haar. De Telogene fase duurt drie maanden en 10-15% van alle haren bevindt zich op elk willekeurig moment in deze fase.

Exogen (haarverlies) fase
De Exogen, of haaruitvalfase, is het laatste deel van de haar cyclus. Tijdens de Exogene fase wordt het haar van de rustende haren losgemaakt en valt het uit. Elk haar valt uiteindelijk uit en het is volkomen normaal om elke dag 50 tot 100 haren te verliezen.
In feite is de Exogene fase de reden waarom je vaak haren in je douchegoot of op je haarborstel zult tegenkomen. Je zou je alleen zorgen moeten maken als er een plotselinge verandering optreedt en er veel meer haren dan normaal uitvallen.

Na de Exogene fase keert de haarfollikel terug naar de Anagene fase en herhaalt de cyclus zich.